L’AVPTP critica els retards en les obres i la falta de previsió en la nova infraestructura Xàtiva - La Encina
L’Associació considera intolerable que la línia C-2 de Rodalies continue parcialment amb autocars després de les obres i demana responsabilitats
L’Associació Valenciana pel Transport Públic ha manifestat a través de les seues xarxes socials el seu malestar perquè no es recuperarà totalment el servici de la línia C-2 de Rodalies València una vegada tornen els trens a circular entre Xàtiva i Moixent, així com l’empitjorament del servici de la resta de trens en l’eix València - La Encina, el qual afectarà a les circulacions entre València i Alacant/Múrcia o Albacete durant els pròxims 2 anys com a mínim per les obres del Corredor Mediterrani.
Adif (l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries) va anunciar el passat 2 d'agost que el pròxim 9 de setembre es posarà en servici el traçat remodelat en via única entre les estacions de Xàtiva i el nuc ferroviari de La Encina, el qual romania en obres des de maig de l’any passat i va obligar a oferir un servici substitutori amb autobusos en la línia C-2 de Rodalies València des de Xàtiva a l’Alcúdia de Crespins i Moixent. En un principi, estava previst que les obres finalitzaren el passat mes de novembre de 2022, però finalment el període d’obres s’ha allargat 10 mesos més (de 6 a 16), sense que s’haja oferit públicament cap explicació al respecte per part d’Adif. A més, en este període s’han oferit unes sis dates falses de posada en servici de la línia que han acabat ajornant-se.
Amb esta obertura, serà possible desviar a la línia de via única tot el trànsit ferroviari actual des de València cap a Alacant i Múrcia, d’una banda, i d’altra cap a Albacete i Alcázar de San Juan. Això permetrà l’alliberament de l’actual plataforma de via doble Xàtiva - La Encina per a la seua transformació a l’ample estàndard com a part del Corredor Mediterrani. Esta obra té una duració prevista de 2 anys, temps en el qual totes les circulacions tindran lloc pel traçat antic de via única per l’Alcúdia de Crespins, ara remodelat i que des de 1997 es dedicava en exclusiva als servicis de rodalies.
Durant este temps, segons l’AVPTP, el servici ferroviari es vorà greument afectat, ja que considera que s’ha actuat amb una gran falta de previsió i planificació. L’entitat considera que d’haver-se efectuat un correcte estudi funcional de la línia, s’haguera vist des del primer moment que era inviable canalitzar tot el trànsit per una única via i era necessari muntar la segona que permet la infraestructura ara. Esta falta de capacitat de la línia, afirmen, es vorà reflectida en nombrosos inconvenients que es veuen ja diàriament des de fa mesos en els trams de via única provisionals motivats per les obres.
La pitjor conseqüència per a l’AVPTP serà continuar, almenys parcialment, amb el servici d’autobusos de substitució de la C-2 entre Xàtiva, l’Alcúdia i Moixent. Un trajecte maltractat des de fa anys (entre l’Alcúdia i Moixent ja va estar tancada la línia entre 2010 i 2019) i que amb autobús no pot oferir les mateixes prestacions i comoditats que el tren, com una major fiabilitat i rapidesa o el transport de bicicletes o mascotes. D’acord amb l’associació, això demostra que «l’empitjorament del servici és, sobretot, en detriment d’aquell de proximitat que més gent gasta en el seu dia a dia».
Altra de les conseqüències serà l’increment dels temps de viatge en la resta de servicis de viatgers (Llarga Distància i Mitja Distància/Regionals entre València i Albacete, Alacant o Múrcia), entre 10 i 25 minuts més. L’AVPTP considera que en la pràctica eixos temps seran encara majors, perquè la via única obliga els trens a esperar en estacions sense parada per a creuar-se amb altres trens, de forma que un mínim retard en un tren origina una reacció en cadena sobre la resta.
L’entitat també assenyala que Moixent perdrà les seues connexions amb Alacant o Albacete, a més dels trens de Mitja Distància que ofereixen una connexió ràpida amb Xàtiva i València, i que en el futur el municipi només podrà comptar amb els regionals d'alta velocitat Avant, més cars i amb pitjors connexions, ja que no s’ha construït una andana sobre el nou traçat malgrat passar a pocs metres de l’actual estació.
Per tot, des de l’associació demanen «la instal·lació de la segona via de la plataforma d’ample ibèric per a evitar el col·lapse del tram», però reconeixen que és molt difícil que arribe abans que el canvi d’ample del traçat actual. Encara que es mostren desconfiats amb el termini de 2 anys d’obres per a la transformació del traçat actual de via doble després dels continus retards de les obres anteriors, mostren la seua alegria perquè per fi es posen en marxa les obres de l’últim tram pendent del Corredor Mediterrani entre Alacant i València i confien que una vegada en marxa es puga establir un autèntic servici de rodalies entre Alacant i Villena.
No obstant, insisteixen en què Adif ha fet una mala gestió de l’obra i no s’han cuidat les persones usuàries durant les obres, especialment quant a la C-2 de Rodalies i el fet que haja de continuar amb autobusos, pel que demana «depurar responsabilitats dins de l’empresa pública».