L'AVPTP no creu que la solució al servici de rodalia siga duplicar-lo amb línies de bus

Valencià 15 nov. 2021

En les últimes setmanes, la Conselleria ha presentat noves línies llançadora d’autobús entre València i Castelló de la Plana, Gandia, Carcaixent i Xàtiva, que realment són expedicions extra a les concessions actuals, per a pal·liar els problemes de la xarxa de rodalia. A l’AVPTP valorem l’esforç a la millora del transport públic, però pensem que duplicar servicis existents no és una manera adequada de fer-ho.

Entenem que la Generalitat vulga trobar una solució a les cancel·lacions i els retards crònics del rodalia tot i no tindre competències en l’explotació del servici, ja que només pot presionar al Ministeri. A pesar d’això, la fórmula posada en marxa no és realment útil.

En primer lloc, tots els trajectes costen més temps en autobús que en tren. Des dels 10 minuts més a Gandia fins als 74 més a Carcaixent, les noves línies ja no són competitives quant al temps de trajecte.

Temps en tren (min) Temps en bus (min)
Castelló de la Plana 62-90 85-100
Gandia 57-65 70
Xàtiva 48-53 70
Carcaixent 31-35 105

A més, la diferència de preu també és significativa en tots els corredors, i arriba fins a un increment del 42,5 % (1,85 €) en el bitllet senzill dels servicis a Xàtiva.

Preu del tren (€) Preu del bus (€) Increment preu (€, %)
Castelló de la Plana 5,80 6,80 +1, +17,3 %
Gandia 5,80 7,15 +1,35, +23,3 %
Xàtiva 4,35 6,20 +1,85, +42,5 %
Carcaixent 4,15 4,15 +0,45, +12,2 %

Els autobusos només podrien ser una alternativa factible en moments d’incidències al rodalia, però si es tracta de cancel·lacions no es preveuen fins a l’últim moment, per la qual cosa l’autobús suposaria una important despesa afegida als passatgers (perquè, a falta de la integració tarifària, els abonaments de rodalia no són vàlids i tampoc és una opció tindre un abonament específic per a l’autobús que no saps si gastaràs). D’altra banda, si hi ha problemes a la infraestructura que impossibiliten la circulació, hauria de ser Renfe qui oferira una alternativa de transport.

Per tot açò, opinem que els recursos estarien millor invertits a crear línies llançadora que connecten municipis sense rodalia o metro amb les estacions més properes, sense duplicar trajectes. Un bon exemple és el que s’ha fet a Vilamarxant, on la línia directa a València es va substituir per una llançadora a l’estació de metro de Riba-roja de Túria amb més expedicions al llarg del dia i coordinada amb el servici ferroviari.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.