Reivindicacions de l’AVPTP per a la comissió de seguiment del Rodalia
Davant la pròxima reunió en febrer de 2020 de la comissió de seguiment de Rodalies en la qual es tractarà la greu situació que està patint el servici del nucli de València i Castelló, l’Associació Valenciana pel Transport Públic vol reivindicar una sèrie de propostes que s'haurien d'incloure com a mesures en el pla de xoc a aplicar de forma urgent:
- Realització d’una auditoria profunda que determine les causes de la problemàtica i el número d’incorporacions de nou personal i renovació de material rodant necessari perquè el nucli de Rodalia de València funcione sense cap tipus d’incidències. Volem que Renfe adquirisca el compromís que es destinarà al nucli de València i Castelló la quantitat òptima en les pròximes convocatòries d’ocupació i en l’entrega de les noves unitats de tren encarregades recentment en diversos plecs.
- Traslladar temporalment de forma urgent, procedents des d’altres nuclis de Rodalia que no patisquen tants problemes, la quantitat d’unitats de tren i maquinistes necessàries per a recuperar un servici fiable i reduir en un breu període de temps els retards i cancel·lacions de la xarxa de València i Castelló, fins que arriben els nous trens adquirits per Renfe i es contracte de forma fixa el personal necessari.
- Implantació del sistema de “Devolució Xpress” en tota la xarxa, com a imitació del que existix en Rodalies de Catalunya des de 2007, de manera que els usuaris, per un retard superior a 15 minuts, tinguen dret a rebre de forma immediata un bitllet gratuït per a realitzar el mateix trajecte els 30 dies posteriors.
En 2016, després de nombroses queixes dels usuaris per les obres del tercer fil entre València i Castelló, Renfe va implantar l’anomenat “Compromís de puntualitat de Rodalia” però limitat únicament a les línies C-5 i C-6 i per retards superiors a 30 minuts. Hui en dia, la problemàtica s’ha estés per complet a tota la xarxa i és injust que segons la línia que utilitze cada usuari es tinga dret a una compensació o no, quan el patiment pel deficient servici afecta a tots. També demanem reduir el temps mínim per a demanar-la a 15 minuts, per a equiparar-nos amb la compensació que s’oferix a Catalunya.
A banda, s’ha de millorar el mètode d’entrega del bitllet gratuït de compensació i que siga immediat. Ara mateix s’ha de demanar a partir de l’endemà del dia del retard, de manera que l’usuari que l’ha patit es veu forçat a tornar a l’estació a propòsit si no és viatger habitual per a poder obtindre’l. Demanem que el sistema funcione com la Devolució Xpress catalana, on la solicitud es realitza de forma immediata en la mateixa estació de destinació o posteriorment mitjançant un formulari en línia. - Indicar als horaris una sèrie de trens que sempre tinguen garantida la seua circulació davant altres que puguen ser més susceptibles de ser cancel·lats. Ja que dia rere dia les cancel·lacions són constants i que és probable que les solucions definitives tarden en arribar, es fa necessari proporcionar seguretat als usuaris i determinar de forma informativa una sèrie de trens que tinguen sempre garantida la seua circulació, de manera que davant d'incidències per falta de personal o material rodant sempre s’intente que no es vegen afectats i que els usuaris puguen tindre confiança en determinats horaris.
- Millorar el protocol de comunicació d’incidències, especialment quant a la informació que es proporciona in situ als viatgers afectats en les estacions, de manera que es destine personal de Renfe per a guiar-los i atendre’ls.
- Facilitar que es puguen presentar reclamacions oficials en línia. L’única manera que tenen els usuaris hui en dia de mostrar la seua insatisfacció amb el servici de forma oficial o reclamar les indemnitzacions que legalment els corresponen és mitjançant un llibre de reclamacions físic present en les estacions, la qual cosa requerix un temps que pocs usuaris poden destinar a causa dels retards. El formulari de queixes i suggeriments del web manca de validesa i els missatges enviats a través d'ell no reben l’estatus de reclamació formal. Demanem que s’implemente en el web un sistema oficial per a interposar reclamacions amb els mateixos drets que físicament, de manera que després d’omplir un formulari es proporcione a l’usuari una còpia de la reclamació amb un número de seguiment i el compromís de resposta per part de Renfe, anàlogament al llibre de reclamacions de les estacions.
També demanem no haver d’entregar físicament el bitllet (la qual cosa provoca que l’usuari es quede sense la seua targeta recarregable) per a rebre una indemnització econòmica si corresoon i que siga suficient amb proporcionar la numeració de la targeta utilitzada per fer el viatge. - No aplicar la pujada de tarifes en Rodalia i Mitja Distància prevista per a 2020, ja que seria una burla als usuaris fer-los pagar encara més per un servici precari que incomplix sistemàticament el contracte programa de Renfe amb l’Estat.
- Destinar ja la dotació econòmica necessària per a poder dur a terme les inversions diagnosticades per a la millora de la xarxa previstes en el Pla de Rodalia 2017-2025 de la Comunitat Valenciana. El tren de Rodalia valencià viu una situació d'excepcionalitat que justifica l’aprovació de modificacions pressupostàries que puguen permetre dur a terme ja les inversions més urgents. Els usuaris no poden continuar depenent de la situació política estatal i d’uns PGE 2020 que a hores d’ara tampoc estan assegurats.