L'AVPTP no creu que la solució al servici de rodalia siga duplicar-lo amb línies de bus

En les últimes setmanes, la Conselleria ha presentat noves línies llançadora d’autobús entre València i Castelló de la Plana, Gandia, Carcaixent i Xàtiva, que realment són expedicions extra a les concessions actuals, per a pal·liar els problemes de la xarxa de rodalia. A l’AVPTP valorem l’esforç a la millora del transport públic, però pensem que duplicar servicis existents no és una manera adequada de fer-ho.

Entenem que la Generalitat vulga trobar una solució a les cancel·lacions i els retards crònics del rodalia tot i no tindre competències en l’explotació del servici, ja que només pot presionar al Ministeri. A pesar d’això, la fórmula posada en marxa no és realment útil.

En primer lloc, tots els trajectes costen més temps en autobús que en tren. Des dels 10 minuts més a Gandia fins als 74 més a Carcaixent, les noves línies ja no són competitives quant al temps de trajecte.

Temps en tren (min) Temps en bus (min)
Castelló de la Plana 62-90 85-100
Gandia 57-65 70
Xàtiva 48-53 70
Carcaixent 31-35 105

A més, la diferència de preu també és significativa en tots els corredors, i arriba fins a un increment del 42,5 % (1,85 €) en el bitllet senzill dels servicis a Xàtiva.

Preu del tren (€) Preu del bus (€) Increment preu (€, %)
Castelló de la Plana 5,80 6,80 +1, +17,3 %
Gandia 5,80 7,15 +1,35, +23,3 %
Xàtiva 4,35 6,20 +1,85, +42,5 %
Carcaixent 4,15 4,15 +0,45, +12,2 %

Els autobusos només podrien ser una alternativa factible en moments d’incidències al rodalia, però si es tracta de cancel·lacions no es preveuen fins a l’últim moment, per la qual cosa l’autobús suposaria una important despesa afegida als passatgers (perquè, a falta de la integració tarifària, els abonaments de rodalia no són vàlids i tampoc és una opció tindre un abonament específic per a l’autobús que no saps si gastaràs). D’altra banda, si hi ha problemes a la infraestructura que impossibiliten la circulació, hauria de ser Renfe qui oferira una alternativa de transport.

Per tot açò, opinem que els recursos estarien millor invertits a crear línies llançadora que connecten municipis sense rodalia o metro amb les estacions més properes, sense duplicar trajectes. Un bon exemple és el que s’ha fet a Vilamarxant, on la línia directa a València es va substituir per una llançadora a l’estació de metro de Riba-roja de Túria amb més expedicions al llarg del dia i coordinada amb el servici ferroviari.